A tábor a "Szövetség az életért" 2007

Készült: 2013. június 19. szerda, 11:05

A tábor a "Szövetség az életért" elnevezést kapta.
Fő célja, hogy a gyerekeket megerősítsük abban, hogy a határok nem választanak szét, hiszen a kibővült EU-ban könnyebben tudjuk segíteni, támogatni egymást.

Célunk, hogy a gyerekeknek megmutassuk, hogy mi minden köt egybe bennünket, anyaországi magyarokat velük. Szeretnénk megmutatni számukra, hogy van lehetőség teljes életre a nehézségek közepette is. Különösen a legkülönfélébb válságok időszakában kell hangsúlyoznunk az összetartozás fontosságát.

2007. július 9-17-ig szerveztünk egy Szent István korabeli tábort Erdélyben, a Zetelaki-víztározó partján. A tábor csúcsaként 2007. július 14-én, szombaton este előadtuk Szörényi Levente - Bródy János: István, a király című rockoperáját, a víztározó partján található színpadon, kb. 150 diák szereplésével
Az esemény sajátossága, hogy a szereplőkön túl 220 erdélyi árva gyermeket is elvittünk ebbe a táborba Gyergyószentmiklósról, Szovátáról, Csíksomlyóról és Csángóföldről. Őket altáborokba szerveztük, programokat készítettünk számukra egyetemistákkal, és az előadásban is szerepeltettük őket. A szereplők a rockoperát már többször előadták.

2005. júniusában Szentendrén, melynek fővédnökei Dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök úr és Majnek Antal munkácsi püspök úr voltak. Ezen az eseményen a szerző, Szörényi Levente is megjelent. 2006. júliusában Kárpátalján, Beregszászon adtuk elő az István, a királyt, ahol a fővédnökök Dr. Sólyom László köztársasági elnök úr és szintén Majnek Antal püspök atya voltak. Mind a két előadás karitatív célú volt: a szentendrei után 1 millió forintot juttatunk el a kárpátaljai Karitásznak; a beregszászi után 1,2 millió forinttal tudtuk támogatni a Rát faluban épülő árvaházat.
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Lelkészségével 2008. augusztus 4-10-ig Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről, Kárpátaljáról és Csángóföldről származó árvákat és nehéz sorsú gyerekeket gyűjtöttünk össze, és az egyetemisták segítségével táboroztattunk Csobánkán. A táborban 300 gyermek és 100 segítő vett részt. A gyerekeket 15-20 fős kistáborokba szerveztük, amiknek az élén 2-3 egyetemista állt; 4-5 kistábort pedig altáborokba osztottunk, kiknek az élén egy-egy altáborvezető volt.

Különböző programokat szerveztünk a kistáboroknak: játékok, kirándulások, kézműves foglalkozások, táncházak; ugyanakkor szerettünk volna lelki tartalmat is adni a közös együttlétnek, amit belecsempésztünk a programokba. Minden napnak megvolt a konkrét témája, amihez kapcsolódtak a különböző foglalkozások, kirándulások.
Elhelyezésünk sátrakban volt. Katonai sátrakat gyűjtöttünk össze, amibe a gyerekeket szállásoltuk el. A fürdést egy fürdősátorban oldottuk meg. Étkezéseinket magunk intéztük, kivéve az ebédet, amit hozattunk egy kifőzdéből.

Két csúcsa volt a tábornak: augusztus 8-án, Földes László, HOBO vállalta, hogy a gyerekeket egy ingyenes, jótékonysági koncerttel lepi meg, és augusztus 9-én este, a gyerekeket elvittük a Dunán hajóval Szentendréről a Lágymányosi-hídig és vissza.
Ezt a tábort 2009-ben is megszerveztük. Nagy örömünkre szolgált, hogy a tábori résztvevők számát 500-ra tudtuk növelni. Idén nyáron szintén megszerveztük táborunkat, ahol 400 Kárpát-medencei árvagyereket tudott táboroztatni 150 egytemista hallgató.

Számlaszám: CIB Bank 10702143-68290074-51100005

Székhely: 2023 Dunabogdány, Szent Donát utca 7/2.