Valahol Európában musical

Készült: 2013. június 19. szerda, 10:56

A Budapesti Egyetemi Lelkészségi Alapítvány és a Magyarfalu Alapítvány szervezésében egyetemisták, gimnazisták és általános iskolások 2009. augusztus 22-én 21 órakor, Csíkszeredán, a Szabadság téren bemutatták Dés László: Valahol Európában című művét.
A darabbal több célunk volt. Elsődleges célunk volt, hogy ebben a válságos időben megerősítsük a határon túl élő magyarokat: Volt már ennél nehezebb is az országnak, Európának a helyzete. Hittel, reménnyel, összefogással a legnagyobb válságból is föl lehet állni. Másodlagos célunk pedig az volt, hogy azoknak a fiataloknak, akik bemutatták ezt a darabot, egy olyan élményt adjunk, amely által rájönnek, hogy milyen lehetőségek vannak a kezükben. Egy mosoly, egy jó szó, egy kedves gesztus semmibe sem kerül, mégis igen nagy hatása van.


A darab próbái már szeptember óta folytak. A szereplőválogatás és a tánckar válogatása után elkezdtük a nem könnyű munkát. Megpróbáltunk egy olyan közösséggé alakulni augusztusig, amely kifelé is tud sugározni. Tudtuk, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a csapat mindegyik tagja elkötelezetten odateszi magát a darab mellé.

A kinti programunk egyszerűen alakult: augusztus 16-án leutaztunk Csíkszeredára. Itt egy iskola tornatermében volt a szállásunk. Augusztus 17. – 22-ig a próbák jelentették a legfőbb elfoglaltságot: naponta több próbát terveztünk, hiszen a színpaddal először ott találkoztunk, és a fiatalok sem voltak hozzászokva a színpadi szerepléshez. Augusztus 21-én este volt a főpróba. 22-én az előadásra készülő napot szerveztük, és ennek keretében elmentünk Csíksomlyóra. Aznap este 21 órakor mutattuk be a darabot, amelynek kereteiben adományokat gyűjtöttünk a Csibész Alapítvány gyermekeinek támogatására. 23-án felmentünk a Madarasi-Hargitára, és ezzel zártuk az erdélyi tartózkodásunkat.
A tábor során nagyon egyszerű körülmények között éltünk. Az említett tornateremben aludtunk, az iskolához tartozó vizesblokkokban fürödtünk, étkezéseinket magunk oldottuk meg. Ezzel is hangsúlyossá akartuk tenni a közösség fontosságát, hogy egymásba kell kapaszkodnunk, és ki szerettük volna emelni, hogy mindenekelőtt a kinti gyerekek megsegítéséért megyünk Erdélybe. Ezt a darabot sikerült még kétszer bemutatnunk itthon is: Biatorbágyon 2009. november 8-án és Piliscsabán, 2009. november 14-én.

Musicalünk következő nagy állomása egy Délvidéki község, Csantavér volt, Szabadkától kb. 30 km-re délre. A darabot 2010. szeptember 18-án 20 órakor a focipályán mutattuk be.
Az itteni fiatalokkal már jó kapcsolatban állunk, hiszen a nyári Szövetség az életért táborainkban rendszeresen részt vesznek. Úgy gondoljuk, hogy a darab mondanivalója lehetővé teszi, hogy megerősítsük a határon túli magyar közösségeket. A háborúra a Vajdaságban még jól emlékeznek. Amikor megszólalt a darab elején a légiriadó, ijedt arcokkal találtuk szembe magunkat. Két célunk volt a darabbal: sugározni szerettünk volna a délvidékiek felé egy nagy egységet és az egységen túl pedig azt a reményt, amit a jövő rejt magában, és ami a darab visszatérő motívuma.

Mind a két célt igen jól sikerült teljesíteni. Nemcsak a csapat került nagy egységbe a közös próbák és megpróbáltatások miatt (határ, időjárás, tornatermi alvás), hanem a falu is összefogott, hogy megsegítsen bennünket. Nem tudtunk olyat kérni, amit azonnal elő nem kerítettek volna. Rengeteg szeretetet és megértést tapasztaltunk és rengeteg jó szándékú, segítőkész emberrel találkoztunk. Azt mondhatjuk, hogy a tenyerükön hordoztak bennünket.
Hála Istennek, hogy célkitűzéseink megvalósultak. Vasárnap a szentmisére csupa vidám ember érkezett, akik úgy fogadtak bennünket, mintha már régóta ismernénk egymást.
Köszönjük a csantavériek szeretetét, befogadását és gondoskodását!

Köszönjük, hogy kicsiben tudjuk építeni azt az egységet, amire minden magyarnak nagy szüksége van ebben a XXI. században

Számlaszám: CIB Bank 10702143-68290074-51100005

Székhely: 2023 Dunabogdány, Szent Donát utca 7/2.