'56-os út - Zarándoklat a múltért, a jelenért és a jövőért 2014

Készült: 2014. október 09. csütörtök, 13:21

Október 23-ára emlékezve…

1956-ban a magyar nép a kezébe vette a sorsát. Megelégelve a sztálinista diktatúrát, egyetemisták, diákok az utcára vonultak tüntetni a szovjet megszállás ellen. A szívük és a hazaszeretetük hajtotta őket, lehet, nem is gondolták, hogy tettüknek milyen komoly következményei lesznek, és hogy egy életre beírják magukat a magyar történelembe. Hiszen általuk kezdődtek a visszafordíthatatlan folyamatok, a békés tüntetésnek induló megmozdulást a kommunista pártvezetés véres megtorlása követte, kitört a forradalom és szabadságharc. Azóta, immár ötvennyolc éve a pesti srácokról és minden hazáért küzdő magyarról emlékezünk meg, és tisztelettel adózunk a legnagyobb kisemberek emléke előtt, akik Magyarországért és a szabadságért harcoltak és haltak meg.

Az október 23-i eseményeket 2006 óta mi is minden évben felidézzük nem mindennapi módon. Nemcsak a lelkünkbe nézünk, hanem saját fizikai korlátainkat is feszegetve útnak indulunk a Csobánkai Cserkészparkból egészen Esztergomig. A Pilisszentkereszten és Pilisszentlelken át vezető zarándoklat különlegessége, hogy – 2007 kivételével – minden októberben éjjel gyalogoljuk végig. 22-én este indulunk Csobánkáról, és 23-án a reggeli órákban érkezünk meg az Esztergomi Bazilikába. Itt, Mindszenty bíboros úr sírjánál ünnepi szentmisével zárjuk az utat.

Az embert próbáló ékszakai túrát – mivel körülbelül 45 kilométer az út – mindenki felajánlhatja valakiért vagy valamiért, egy személyes célért, ami erőt ad, átsegít a nehézségeken. Idén pedig az egyéni felajánlások mellett egy közös célt is kitűztünk: utunk jelszava az engesztelés, Kárpátaljáért és az ott élőkért fogunk gyalogolni, hogy hosszú idő után végre ott is béke honoljon. 23-a hajnalban a Mária Valéria hídról egy-egy fehér szegfűt dobunk majd a Dunába minden ott élőért.

Bár testileg fárasztó, hatalmas ereje van az útnak; feltölt lelkileg, és löketet ad visszatérni utána a hétköznapokba. Ezért örömmel tapasztaljuk, hogy évről-évre egyre többen jönnek el rá, a tavalyi túrán már közel 400-an voltunk. Nagyon jó érzés, hogy ez a fizikai erőfeszítésekkel teli programunk is hány embert vonz, hányan szánják rá az éjszakájukat, a szabad idejüket.

Ha bárki kedvet érezne rá, hogy kipróbálja magát és eljöjjön, a táv ne riassza el. Természetesen út közben is lehet csatlakozni, illetve letérni, vagy csak a zárómisén részt venni. Emellett az éjszaka sem csak gyaloglásból áll, a nagyobb állomásokon megállunk egy rövid közös imára, elmélkedésre, pár erőt adó gondolatra. Ezeken a megállóhelyeken pedig meleg tea és harapnivaló is várja a résztvevőket.

Végül néhány kedvcsináló személyes gondolat a tavalyi zarándokoktól: "Sokkal nagyobb lelki töltete van, mint egy teljesítménytúrának. Ezt nem öncélból járom végig."

"Mindig hatalmas élmény, hogy ennyi ember rááldozza az egy szem munkaszüneti napját arra, hogy éjjel a békéért zarándokoljon."

"A táv megtételéhez nagyon sok erőt ad a cél, amiért fölajánlom a zarándoklatot."

"A fáradtságban nagyon jól lehet találkozni Istennel."

"A teljesítménytúra fizikai határokat feszeget. Ez a gyaloglás a lelki határainkat feszegeti."

"Mindenképp tűzök ki célt, és azt hiszem, másképp nem is bírnám. Tavaly a családomért gyalogoltam, hogy nagyobb egységben lehessünk."

"Nagy élmény volt, hogy bárki odakeveredett mellém a sötétben, könnyen elbeszélgetett velem. Érezte mindkettőnk, hogy szükségünk van egymásra, hogy el ne aludjunk."

Mindenkit sok szeretettel várunk!

Szűcs Emese

Számlaszám: CIB Bank 10702143-68290074-51100005

Székhely: 2023 Dunabogdány, Szent Donát utca 7/2.